ေမာင္သာၿဖိဳးတို႔ အညာမွာ ဇီးသီးေတြမ်ား တယ္ေပါတယ္။ အေလ့က်ေပါက္တာ။ ဇီးသီးအခ်ဥ္သီးပင္ ေတြဆိုရင္ သိပ္မာတာ၊ ဘာပိုးမွမက်ဘူး၊ ဘာမွ ေရေလာင္းေပါင္းသင္စရာမလိုဘူး။ အခ်ိဳသီးပင္ေတြကေတာ့ ပိုးေဖာက္တတ္တယ္၊ ႏုတယ္။ သဘာ၀အေလွ်ာက္ ေပါက္တာကေတာ့ အမ်ားအားျဖင့္အခ်ဥ္ပင္ေတြ မ်ားတယ္။ ရြာေတြမွာဆို တခ်ိဳ႕ကလဲ ၿခံစည္းရိုးအေနနဲ စိုက္ၾကတာေပါ့။ ဇီးပင္က ၿခံဳပင္မ်ိဳး၊ ႏွင္းဆီဆူးလို ဆူးမ်ိဳးရွိေတာ့ ဆူးတတ္တယ္။ ဇီးၿခံဳထဲ၀င္တိုးတဲ့အခါ အခန္႔မသင့္ရင္ အက်ီၤေတြ ဘာေတြ တဗ်ိဗ်ိနဲ႔ ၿပဲတတ္တယ္။ အညာမွာ ေဆာင္းတြင္းေရာက္ရင္ ညမွာက်တဲ့ ႏွင္းေငြ႕ကေလးခံၿပီး ဇီးသီးေတြၿဖိဳင္ၿဖိဳင္သီးတာေပါ့။
ဇီးပြင့္ေတြပြင့္ၿပီဆိုလဲ ေျမာက္ျပန္ေလကေလး ေ၀ွ႔တိုင္းမွာ တသင္းသင္းနဲ႔ေမႊးတတ္တာ၊ ဇီးပြင့္ကေလးေတြက နားကပ္နဲ႔တူလို႔ ကေလးမေလးေတြဆိုရင္ တံေတြးဆြတ္နားမွာကပ္ပီး စိန္နားကပ္ဆိုၿပီးေဆာ့ၾကတာေပါ့။ ေဆာင္းကုန္ခါနီးဆို ဇီးသီးေတြအမွည့္ဆံုးရာသီေပါ့။ အသီးကေလးေတြ နီညိဳေရာင္သန္းလာၿပီဆိုရင္ အပင္ကို ကိုင္းကေနကိုင္ၿပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလႈပ္လႈပ္ခ်ရတယ္၊ မိုးသီးမ်ားေၾကြက်သလို တၿဗံဳးၿဗံဳး တေ၀ါေ၀ါနဲ႕ ေၾကြက်တာ။ "မက်ီးဆို ပုတ္၊ ဇီးဆိုခုတ္" တဲ့ ဆိုရိုးစကားရွိတယ္။ ဇီးပင္ သီးေအာင္ တစ္ႏွစ္တစ္ခါ ခုတ္ေပးရတယ္။ သိုးေဆာင္းစကားနဲ႔ေျပာရင္ေတာ့ Trim လုပ္ေပးရတာေပါ့။ ေမာင္သာၿဖိဳးတို႔ငယ္ငယ္က ဇီးသီးေကာက္ရင္ ဇီးသီးအမွည့္ေပ်ာ့ေတြကို ဖိနပ္နဲ႔ နင္းမိတဲ့အခါ ခၽြဲစိခၽြဲဖတ္နဲ႔ ကပ္ေနေတာ့တာပဲ၊ တုတ္ခေညာင္းနဲ႕ ျခစ္ျခစ္ခ်ရတာေပါ့။ အဲဒီ ေကာက္ထားတဲ့ ဇီးသီးေတြကို ေနလွမ္းရတယ္၊ ၄-၅ ရက္ေလာက္လွမ္းၿပီးရင္ ေျခာက္သြားတတ္ပါတယ္။
ေမာင္သာၿဖိဳးတို႔အရပ္မွာ ဇီးသီးေျခာက္ကို တင္းေတာင္း ျပည္ေတာင္းနဲ႔ ခ်ိန္ၿပီးေတာ့၀ယ္ၾကတယ္။ ဇီးသီးခ်ိန္တဲ့အခါမွာ တင္းေတာင္းေပၚကို နဲနဲေမာက္ေမာက္ေဖာင္းေဖာင္းေလးခ်ိန္ၿပီး၀ယ္ၾကရတယ္၊ "မုန္႔ေဖာင္း" လို႔ေခၚတယ္။ ျပန္ေရာင္းတဲ့အခါ တင္ေတာင္းကို အတိထားၿပီးေရာင္းတယ္ "ဇလုပ္တိုက္" (ဆန္တုတ္တိုက္) လို႔ေခၚတယ္။ ၀ယ္ေစ်းနဲ႔ေရာင္းေစ်း က မကြာဘူး၊ ဥပမာ အဲဒီေခာတ္တံုးက တစ္တင္းကို ၁၀၀ နဲ႔၀ယ္တယ္ဆိုပါစို႔၊ ေရာင္းေစ်းက ၁၀၅ ေလာက္ေပါ့။ အဲဒီ ဇလုပ္တိုက္နဲ႔ မုန္႔ေဖာင္း ၾကားက ကြာတဲ့ဇီးသီးကေလးတစ္ျပည္မရွိတစ္ရွိေလာက္က ပြဲခသေဘာေပါ့။ တခါတေလ ၀ယ္ရင္းေရာင္းရင္းနဲ႔ ေစ်းတက္ရင္ေတာ့ ၿမိဳးၿမိဳးျမက္ျမက္ရတာေပါ့။
ဇီးသီးကို ၀ယ္ၿပီးရင္ အိတ္ထဲ ထိုးသိပ္မထည့္ရဘူး။ ဇီးသီးအေစ့နဲ႔ အခြံၾကားက ေလေတြထြက္ၿပီး က်ံဳ႕ကုန္တတ္တယ္။ တင္းနဲ႔ခ်ိန္ေရာင္းရမွာဆိုေတာ့ ဇီးသီး က်ံဳ႕ကုန္ရင္ ကိုယ့္ပိုက္ဆံလဲ က်ံဳ႕မယ္ေလ။ ဒီေတာ့ ေလဟာျပင္မွာ ဒီလိုပဲပံုထားရတာ၊ ေနကေလးပူပူဆို ဇီးသီးေလးေတြ ျပန္တင္းတာေပါ့။
ဇီးသီးေျခာက္ကို ဇီးခြဲစက္သမားေတြ၀ယ္တယ္။ ဇီးခြဲစက္သမားတေယာက္ဆို ကိုယ့္ဇီးသီးေတြတစ္ဆုပ္ေလာက္ကို အုတ္နီခဲနဲ႔ ဇီးေစ့တစ္ေစ့ခ်င္းထုၿပီး အထဲကအဆံေတြေရၿပီးမွ ေစ်းျဖတ္တယ္။ ဇီးသီးအေစ့ထဲက အဆံကို တရုတ္ျပည္ပို႔တာတဲ့။ မႏၱေလးဖက္မွာ ဇီးဆံကုန္သည္ေတြရွိတယ္။ အေရာင္းအ၀ယ္ ပမာဏဘယ္ေလာက္မ်ားလဲ ဆိုေတာ့ တစ္ေန႔တစ္ေန႕ေငြရွင္းေပးဖို႔ ပိုက္ဆံေတြကို အိပ္ခန္းလိုအခန္းမ်ိဳးနဲ႔ထည့္ထားရတာတဲ့။ ဇီးဆံက အင္မတန္ ေဆးဖက္၀င္တယ္တဲ့၊ ႏွလံုးေဆးဆိုလား ထုတ္လုပ္တာတဲ့။ ဇီးသီးမွာ အဆံကအဓိကအဖိုးအတန္ဆံုးမို႔ ဇီးခြဲစက္သမားေတြက အေစ့နဲ႔အခြံနဲ႕ကပ္ေနတတ္တဲ့ ဇီးသီးေနာက္တစ္မိ်ဳးကို ၂ ဆေလာက္ေစ်းေကာင္းေပးၿပီး၀ယ္တယ္။ အဲဒါကို ကပ္ေစ့ လို႔ေခၚတယ္။
ဇီးဆံမထုတ္ခင္ ရိုးရိုးဇီးသီးဆိုရင္ ၂ဆင့္ လုပ္ယူရတယ္၊ အေစ့လံုးလံုးကေလးေတြထြက္လာေအာင္ စပါးဖြပ္သလို စက္နဲ႔အရင္ဖြတ္ပစ္တာ၊ ေနာက္မွ အေစ့ကေလးေတြကို အဆံထုတ္ဖို႔ထပ္ခြဲပစ္တာ။ ကပ္ေစ့ကေတာ့ ဖြတ္စရာမလိုေတာ့ဘူးေပါ့။ ႀကံဳ႕တယ္၊အဆံထုတ္တဲ့ တစ္ဆင့္ပဲရွိတယ္၊ ဒါေၾကာင့္ ေစ်းေကာင္းရတယ္။ ေနာက္တစ္မ်ိဳးရွိေသးတယ္ ဆိတ္စားေစ့တဲ့။ ဆိတ္ေတြက ဇီးသီးကိုစားၿပီး မစင္ျပန္စြန္႔ေတာ့ ဆိတ္ေခ်းလံုးေလးေတြအစား အခြံမပါေတာ့တဲ့ ဇီးေစ့ေလးေတြျပန္စြန္႔တယ္။ ဇီးသီးကို ေအာ္ဂဲနစ္နည္းနဲ႔ ဖြတ္လိုက္တဲ့သေဘာေပါ့။ သူက ကပ္ေစ့ထက္ အဆံပိုျပည့္တာမို႔ ေစ်းလဲနဲနဲပိုသာတယ္။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ရိုးရိုး လက္နဲ႔ ဆံုနဲ႔ဖြတ္ထားတဲ့ ဖြတ္ေစ့ ဆိုတာရွိေသးတယ္။
တရုတ္ဖက္က အ၀ယ္အဆြဲေကာင္းတဲ့အခါ ဇီးသီးကို အလုအယက္၀ယ္ရတဲ့ အခါမ်ိဳးေတြရွိတယ္။ မနက္မလင္းခင္ ေလးနာရီေလာက္ထ မိုးကာလိပ္ႀကီး စက္ဘီးေပၚတင္ၿပီးၿမိဳ႕ျပင္ မင္းရာမအ၀င္လမ္းဖက္ထြက္ ေရႊေညာင္ဖူးေက်ာက္ခ်ပ္က ဇီးသီးလွည္းတန္းေတြ သြားေစာင့္ရတယ္။ ကိုယ့္ထက္ဦးတဲ့ အ၀ယ္သမားေတြေတြ႔ရတတ္တယ္။ တစ္ေယာက္ဆို မိန္းမတန္မဲ့ ဓားထမ္းၿပီး၀ယ္တယ္။ သူက ေယာက်ၤားစိတ္ေပါက္ေနတာလဲပါတာေပါ့ေလ။ သူ႔ၾကည့္ၿပီး ရြဲကုန္သည္ ၀တၱဳေတာင္သတိရမိေသးတယ္။
ဇီးခြံအျပင္အသားခြံကိုေတာ့ အခ်ိဳရည္သမားေတြ၊ ယိုသမားေတြ၊ မုန္႔သမားေတြ၊ ဇီးေတာ္ဖီသမားေတြ၀ယ္တာေပါ့။ သူတို႔ ဘယ္လိုျပန္သန္႔စင္သလဲေတာ့မသိပါ၊ နဂိုမူလကေတာ့ ေတာကလာကတည္းက ဇီးသီးဆိုတဲ့အမ်ိဳးက ဖုန္တေလာင္းေလာင္းနဲ႔ခ်ည္းပါပဲ။
ဇီးသီးအဆံထုတ္ၿပီးအခြံကို ဇီးခြဲျခမ္းလို႔ေခၚတယ္၊ အဲဒါကိုေလာင္စာအျဖစ္သံုးတယ္။ ဇီးသီးတစ္လံုး လူ႔အသံုး လို႔ဆိုရေလာက္ေအာင္ ဇီးသီးတစ္လံုးမွာလႊင့္ပစ္ရတာဆိုလို႔ဘာမွမရွိပါ။ ဇီးခြဲျခမ္းေတြက ရာသီခ်ိန္ ဆိုရင္ ဇီးခြဲစက္သမားေတြအတြက္ အမႈိုက္သာသာပဲေလ။ အျမန္ေရာင္းခ်င္ၾကတာေပါ့။ ေစ်းက အဲဒီေခာတ္က ကားတစ္စီးတိုက္မွ ေသာင္းဂဏန္းေလာက္ရွိတာ။
အဲဒါေတြ ၀ယ္ၿပီးသကာလ သမဂိုေဒါင္အကန္႔၂ တြဲ ၃တြဲငွားၿပီးေလွာင္ၾကတယ္ဆိုပါေတာ့။ ရာသီခ်ိန္ကုန္ရင္ စက္သမားေတြကိုေလာင္စာအျဖစ္ ျပန္ေရာင္းမယ္ေပါ့။ ျဖစ္ခ်င္ေတာ့ သမဂိုေဒါင္က ၀ါးကာ သြပ္မိုး၊ တစ္ဖက္ျခမ္းမွာ မႈိစိုက္တဲ့သူေတြက ငွားထားတယ္။ မႈိကေရမွန္မွန္ေလာင္းေပးရတယ္။ ဇီးခြဲျခမ္းက ေတာင္ပံုရာပံုဆိုေတာ့ မႈိသမားဖက္က ေရေတြတစ္ေန႔နဲနဲစီ စီးၿပီး လနဲ႔ခ်ီလာေတာ့ ဇီးခြဲျခမ္းအပံုႀကီးေအာက္မွာ ေဆြးၿပီး Compost ျဖစ္ၿပီးေတာ့ တစစနဲ႕လႈိက္လႈိုက္ၿပီး ပူလာတာေပါ့။ ပူလြန္းမကပူေတာ့ မီးခိုးေတြတစ္အူအူနဲ႔ထြက္လာပါေလေရာ။ အဲဒါ ျဖစ္ျဖစ္ခ်င္းသိလို႔ တူးထုတ္ရတယ္၊ ဂလိုင္ျဖစ္ေနတဲ့အခဲေတြဆို မည္းခ်ိတ္ေနလို႔ မီးေသြးဖုတ္ထားသလားမွတ္ရတယ္။ ေပါက္ျပားနဲ႔ထိလိုက္တာနဲ႔ မီးပြားကေလးေတြပါထြက္တယ္။ သၾကားစက္သမား၊ ႏို႔ဆီစက္သမားေတြကို အျမန္သြားစပ္ၿပီး ရတဲ့ေစ်းနဲ႔ေရာင္းပစ္ရတယ္။ ကိုယ္ဗိုက္နာေနမွန္းသိေတာ့ ေစ်းႏိွမ္ၾကတာေပါ့။ မရႈံုးဘူးထင္ရေပမယ့္ ဂိုေဒါင္ခေတြေပးၿပီးေတာ့ ျမတ္လည္းမျမတ္ေတာ့ပါ။ ကံႀကီးေပလို႔ ဂိုေဒါင္တစ္လံုးလံုး မီးမေလာင္တာ။
No comments:
Post a Comment